Badać czy zjadać? Projektanci, Badacze i Zrównoważony Rozwój.
#innowacje #sustainability #FMCG #packaging #design #newfood
SCENA PLAC
GREENSPIRACJE
SESJA MODEROWANA
15.45 CZWARTEK, 22 WRZEŚNIA
Czy Polacy są gotowi spróbować shake’a z dodatkiem białka z dżdżownic? Czy chcą poznać smak mrówek w czekoladzie? Jak sprzedać mięso komórkowe? Czemu nie chcemy wody mineralnej w kartonie a mleko, wino i soki nam nie przeszkadzają? Opowieść o tym jakie efekty może dać ścisła współpraca projektantów i badaczy oraz na co można zwrócić uwagę tworząc produkty dla zrównoważonego rozwoju.
Projekty opakowań zaprojektowane przez studentów profesora Macieja Konopki z Wydziału Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie przetestowaliśmy innowacyjnymi metodami badawczymi, które dostarczyły odpowiedzi na te inne pytania w ciągu 72h!
FESTIWAL INSUMMIT
Marcin Pawilno-Pacewicz
Business Development Director,
Kantar Polska
Apostoł innowacji technologicznych w badaniach marketingowych, ponad 15 lat związany z branżą.
Maciej Konopka
dr hab
Wydział Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie
Wydział Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie
BRANDY DESIGN
Grafik projektant. Od 22 lat założyciel, wspólnik i dyrektor kreatywny BRANDY DESIGN. Współtwórca i prezes Fundacji Brandy Lab.
Wraz z zespołem zaprojektował wizerunki marek takich jak: Day Up, Cydr Lubelski, Stock Prestige, Czysta de Luxe, Dobra Kaloria, Polska Organizacja Turystyczna i wielu innych. Zdobywca EFFIE Award i wielu innych nagród za skuteczne i nowatorskie projekty. Autor nazwy Orlen. Twórca opraw graficznych wystaw „Sztuka Wszędzie” Zachęta 2013, „Warszawa Warsze“, POLIN, „Bartoszewski” KPRM.
Wieloletni członek KR i zarządu STGU, członek SAR i Klubu Brand Design. Juror konkursów: STGU „Projekt Roku”, Polskiego Konkursu Reklamy KTR, Art of Packaging, Jutronauci Gazety Wyborczej, gdzie stworzył kategorię Plastic Free. Autor publikacji o projektowaniu m.in. w 2+3D, Visual Communications, Packaging Polska, Opakowania, OOH magazine, Przemysł Spożywczy, Fair Design oraz raportów „Ziemianie Projektują” „Jaka jest przyszłość branży mięsnej?”
Od 13 lat prowadzi Pracownię Projektowania Opakowań i Marek na Wydziale Wzornictwa ASP w Warszawie, gdzie wraz ze studentami projektuje między innymi opakowania na żywność z insektów, mięso komórkowe oraz żywność dla misji lecącej na Marsa.