NA POLSKIM STOLE
SCENA PLAC
SESJA KUROWANA
10.00 PIĄTEK, 23 WRZEŚNIA
Jedzenie nie tylko zaspakaja nasz głód i jest paliwem do biologicznej egzystencji. To co, jak i gdzie jemy jest także opowieścią o naszym statusie i aspiracjach. Nie ma wątpliwości, że jedzenie, to kawałek naszego życia, który wciąż podlega zmianom i modom. Co mówią o Polkach i Polakach nasze talerze? Co po pizzy, sushi i kebabach, stanie się naszym kolejnym „daniem narodowym”? Czy dania regionalne zostały wyparte przez dania klasowe? Każdy z nas jest w pewnym sensie ekspertem w tym temacie, bo przecież jemy codziennie. Dlatego o głos w panelu poprosiliśmy osoby, które nie tylko przyglądają się jedzeniu, ale także mają wpływ na kulinarne gusta mieszkańców Polski.
FESTIWAL INSUMMIT

ROBERT ZYDEL
Państwowe Muzeum Etnograficzne
Pracował w agencjach badawczych, był strategiem w Saatchi&Saatchi oraz dyrektorem marketingu m. st. Warszawy.

Jacek Bielarz
dyrektor marketingu
Grupa Maspex
dyrektor marketingu food Grupy Maspex z ponad 17 letnim doświadczeniem z branży FMCG oraz rozległą wiedzą z 15 kategorii. Zarządzał m.in. markami Tymbark, Tiger, Hit, Krakuski, Lubella, Łowicz, Kotlin, Krakus, Caprio, Tarczyn, Decomorreno

Kuba Steuermark
szef kuchni
prowadzący kuchnię w programie telewizyjnym „Pytanie na śniadanie”, ambasador i juror kulinarny festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od kuchni”, trener kulinarny, Warszawiak z dziada pradziada, pasjonat prostej kuchni, ostatnio stroniący od mięsa

Zuzanna Mockałło
założycielka barStudio,
pomysłodawczyni cateringStudio
Założycielka barStudio w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie, pomysłodawczyni i kierowniczka cateringStudio, butikowej firmy kateringowej, która przez parę lat karmiła najróżniejsze podniebienia – od gości Forum Ekonomicznego w Krynicy, po brytyjską parę książęcą.
W ciepłych miesiącach razem z siostrami prowadzi agroturystykę Dom Gościnny „Mazurus”.
Lubi podróżować i pielić grządki.
Lubi podróżować i pielić grządki.