Roślinna rewolucja czy wysokobiałkowy boom – który trend wygra walkę o nasze talerze?
#DietaRoślinna #DietaBiałkowa #TrendRoślinny #TrendWysokobiałkowy #Żywność #JedzeniePrzyszłości #PlantBased #RewolucjaRoślinna
FOOD & BEV
SESJA MODEROWANA
14:05 ŚRODA, 24 WRZEŚNIA
Wchodzisz do sklepu. Na jednej półce – napój z grochu, na drugiej – jogurt z 25 gramami białka i etykietą „high protein”. Można oszaleć. Witamy w epoce żywieniowego rozdwojenia jaźni. Ostatni rok to prawdziwy sprint dla produktów wysokobiałkowych pochodzenia zwierzęcego – dynamiczne wzrosty, pełne półki, rosnący apetyt konsumentów. Równolegle branża roślinna, która jeszcze niedawno pędziła jak na dopingu postpandemicznej zmiany nawyków, dziś… lekko przyhamowała. Czy trend wysokobiałkowy ma wpływ na zieloną rewolucję i jeśli tak to jaki? To w końcu żywność roślinna jest odpowiedzią na wyzwania przyszłości – bardziej zrównoważona, sprawiedliwa, gotowa na kryzysy klimatyczne i społeczne. Tylko czy te argumenty jeszcze przemawiają do polskiego konsumenta, który dziś częściej patrzy na zawartość białka niż na ślad węglowy? W tej prezentacji zabierzemy Was w podróż po świecie trendów żywieniowych, gdzie fitness spotyka się z filozofią, a innowacja z ideą. Zastanowimy się, czy boom na białko to wyzwanie dla roślin, czy może wręcz przeciwnie – ich ogromna szansa. Bo kto powiedział, że rośliny nie mogą być proteinowe?
Katarzyna Korszeń

One Health Mission & Strategy Senior Manager
Danone

Od ponad 15 lat związana z branżą komunikacyjną, przez ostatnie 2 lat odpowiedzialna za działania sustainability w obszarze zdrowia dla Danone. Od dłuższego czasu miłośniczka tematów zaangażowanych społecznie, głęboko wierzy, że biznes można prowadzić w zrównoważony sposób. Pasjonatka zrównoważonej diety i talerza przyszłości. Świeża absolwentka studiów podyplomowych z zakresu zrównoważonego rozwoju, a także Dietetyki na WUM.
Alicja Włodarczyk

Partnerka
Mind&Roses

Badaczka jakościowa, psycholożka ekonomiczna z wykształcenia. Specjalizuje się w procesach innowacyjnych oraz analizie trendów. W Minds & Roses odpowiada także za przygotowanie prezentacji trendowych. Przyszłość jedzenia to jej ulubione poletko. Współautorka raportu poświęconego branży żywności roślinnej.